Tegoroczne wydarzenie, utrzymane w podobnym duchu jak poprzednie edycje, zostało zintegrowane z Podkarpackim Festiwalem Serów Tradycyjnych, Regionalnych oraz Ekologicznych. Wyróżniający się swoją unikalnością festiwal ten, łączył w sobie dwie pasje: miłość do jedzenia i chęć podtrzymywania lokalnej tradycji.
Goście, którzy zdecydowali się spędzić ten dzień w Tarnowcu, mieli okazję skosztować nie tylko wielorakiego wyboru potraw przygotowanych przez biegłe w gotowaniu panie z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Tarnowiec, ale również różnego rodzaju przysmaków regionalnych. Do ich dyspozycji było aż 29 smaków i ponad 140 000 pierogów. Nie zabrakło też ciast, proziaków, miodów i innych lokalnych specjałów. Dodatkowo, festiwal serów pozwolił na degustację autentycznych, lokalnych serów owczych, kozich i krowich. Nikt z odwiedzających nie opuścił tego miejsca z pustym żołądkiem, pomimo konieczności stania w długich kolejkach, aby móc skosztować swojego ulubionego dania.
Organizatorzy zadbali, aby nie tylko podniebienia gości były usatysfakcjonowane. Zapewnili oni również bogaty program artystyczny i muzyczny, gwarantując świetną zabawę. Na scenie prezentowały się między innymi Kapela Tarnowcoki, Zespół śpiewaczy Dworzanie, Zespół Tarnina oraz Potakowianki. Przewidziano również rozmaite konkursy z atrakcyjnymi nagrodami do wygrania.